Вече си имаме и стандарт за кашкавала 16.11 | 10:54
Най-важното е, че според новия стандарт кашкавал ще се прави само от свежо прясно мляко

Вече е в сила нов стандарт за производството на кашкавал. В магазините продуктът ще се отличава с надпис „Български кашкавал“ и обозначение „БДС 14“ от 2010 г.
„Най-важното е, че според новия стандарт кашкавал ще се прави само от свежо прясно мляко. Определени са и сроковете, в които продуктът трябва да зрее“, уточни пред БНР Ивелин Буров от Института по стандартизация.
По думите му кашкавалът от краве мляко, който е произведен по този стандарт, трябва да зрее задължително 45 дни.
За кашкавалите от овче мляко и от смесено мляко срокът е 60 дни.
В продукта по стандарта няма да се добавят консерванти, емулгатори и всякакви добавки, с които сме свикнали през последните години. „Идеята е да се запази традиционната рецепта за българския кашкавал“, обясни Буров.
Водещи
-
Край на хартиените здравни карти и бележки: Новата система улеснява родители и медици
Данните от тях са налични в системата, а достъп до нея имат единствено медицинските...
09.09 | 17:59
-
Няма опасност от въвеждане на режим на водата в Монтана
Язовирът е пълен на 81,65% и това гарантира водоподаването по направленията към Монтана и...
09.09 | 17:40
-
КЗП с нова услуга за проверка на етикети в мобилното си приложение 2
Можете да инсталирате мобилното приложение "КЗП" за Android или за iOS.
09.09 | 16:45
Най-четени
-
Тол камерите претоварват МВР със сериозна работа 4
Камерите заместват липсващите полицаи
09.09 | 13:30
-
Случаите на COVID-19 в страната се увеличават с 30% на седмична база
Как протича заболяването и кога да търсим лекар?
09.09 | 12:15
-
Разраства се пожарът в Национален Парк “Рила”
От тази сутрин гори ново огнище. Огънят е в югоизточния дял в скалистия район от който започна...
09.09 | 13:59
-
Работещите бедни в България се увеличават въпреки ръста на заплатите
Сивата икономика като основна причина
09.09 | 14:15