Вече си имаме и стандарт за кашкавала 16.11 | 10:54
Най-важното е, че според новия стандарт кашкавал ще се прави само от свежо прясно мляко

Вече е в сила нов стандарт за производството на кашкавал. В магазините продуктът ще се отличава с надпис „Български кашкавал“ и обозначение „БДС 14“ от 2010 г.
„Най-важното е, че според новия стандарт кашкавал ще се прави само от свежо прясно мляко. Определени са и сроковете, в които продуктът трябва да зрее“, уточни пред БНР Ивелин Буров от Института по стандартизация.
По думите му кашкавалът от краве мляко, който е произведен по този стандарт, трябва да зрее задължително 45 дни.
За кашкавалите от овче мляко и от смесено мляко срокът е 60 дни.
В продукта по стандарта няма да се добавят консерванти, емулгатори и всякакви добавки, с които сме свикнали през последните години. „Идеята е да се запази традиционната рецепта за българския кашкавал“, обясни Буров.
Водещи
-
Проговори бивша приятелка на мъжа, задържан за убийството на животни за пари
Искаше да скачам върху охлюви, аз отказах, свидетелства жената
22.03 | 11:40
-
По 9 безработни се конкурират за едно свободно работно място
Това сочат най-новите данни на Агенцията по заетостта
22.03 | 11:20
-
Администрацията на Тръмп екстрадира стотици хиляди мигранти от 4 държави
Става дума за жители на Куба, Хаити, Никарагуа и Венецуела, които са влезли в САЩ по въздух,...
22.03 | 11:00
-
За 18 път: България се включва в инициативата "Часът на Земята"
В 20:30 часа милиони хора по цял свят ще изгасят за един час осветлението в домовете си, за да...
22.03 | 10:40
Най-четени
-
Георг Георгиев към лидера на МЕЧ: Такова говорене ражда след себе си бури
Не сте готов да ги посрещнете, каза той
22.03 | 10:00
-
Радостин Василев заплаши: Идва сръбският сценарий в България
Къщата на Борисов ще гори като тази на Цар Киро, Киселова е маймуна с бомба, каза още той
22.03 | 09:45
-
Топъл и слънчев уикенд с пролетни температури
От 15°до 17°C в цялата страна, а в района на Сандански - до 18-19°C
22.03 | 09:00