Сложиха подписите под меморандума за АЕЦ "Белене" 30.11 | 18:20

Меморандумът между българската НЕК и руската "Росатом" е готов

От Елена Коцева

Националната електрическа компания (НЕК) и руската държавна компания "Росатом" подписаха в присъствието на журналисти меморандум за принципите за учредяване на електроенергийна компания АЕЦ "Белене".

Под документа подписите си сложиха изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов и генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко.

 

Меморандумът формулира начина, по който ще се работи до създаването на акционерното дружество, което ще започне реалното изпълнение по проекта.

В меморандума освен това участват френската "Алтран технолджи" и финландската компанията "Фортум".

През следващите 4-ри месеца ще се създаде проект за компания, а до 6 месеца трябва да бъде подписан и договор с уредените ангажименти в него – за цената, инвеститорите и процентното разпределение. Към днешна дата процентите на участие са:

  • България притежава 51%
  • Франция и Финландия по 1% , общо 2 %
  • Русия 47%.

По думите на Сергей Кириенко тези проценти могат да бъда променени в бъдеще. Той допълни, че цената на проекта няма да надвиша 6 298 млн. евро.

 

За постигнатата договореност обяви самият директор на "Росатом" след среща с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет по-рано през деня.

"При подписването на договора за АЕЦ "Белене" през 2006 година беше допусната грешка, като не бе определен точният инфлационен индекс", каза Кириенко. 

Консултанти, наети от компанията, трябва да определят твърдата цена на централата, която да е приемлива за чуждите фирми инвеститори, чийто процент участие в централата постепенно ще се увеличи. По думите на Кириенко цената на тока от централата ще е пазарна.

Той допълни, че централата ще бъде рентабилна и ще се изплати за 20 години при нормален срок от 25 години за други централи. Очаква се проектната компания да работи около 10 месеца, преди да бъде налят първият бетон в основите на "Белене". Първият реактор може да бъде готов през 2016 година.     

Водещи

Най-четени