Оставете колата в гаража за Деня без автомобили 22.09 | 09:15

23 български града участват в Европейската седмица на мобилността

От Андриян Георгиев

Европейската седмица на мобилността се провежда за втора поредна година. Седмицата започна миналия петък (16 септември) и продължава до днес (22 септември), съобщават организаторите на инициативата "Европейска седмица на мобилността". 

23 български града, включително столицата, се регистрираха на официалната интернет страница на Европейската комисия за участие в Европейската седмица на мобилността.

Тази година кампанията се провежда под мотото "Алтернативна мобилност”. През тази година се насърчава ходенето пеша или използването на велосипеди. Като логично следствие, насърчава се и намаляването на използването на автомобили.

Седмицата завършва днес с голям велопоход в София, който ще започне в 11:30 ч. пред НДК. Маршрутът е НДК – бул. "В. Левски” – ул. "Г. С. Раковски” – бул. "Цар Освободител” - пл. "Народно събрание”.

През миналата година е отчетено, че заради затворения център, по време на велошествието въглеродният диоксид във въздуха е намалял с 80%, а праховите частици - с 20%.

Днес в София ще пристигне автобус от Скопие с млади хора от България и Македония, които преди това са имали срещи с местните власти на общините по пътя от Скопие до София и са  участвали в различни екологични инициативи.

Ден без автомобили ще се проведе и във Видин. Инициативата там ще премине под мотото "В града без моята кола”. Общината във Видин е определила улица "Цар Симеон Велики”, която ще бъде затворена за МПС-та.

Ще се включат ученици от местните училища и спортен клуб по колоездене "Стрела”. В 9:30 часа младежите ще преминат маршрута от MALL-Видин, улица "Цар Симеон Велики”, през площад "Бдинци” и крайдунавския парк. Там представителите на клуба по колоездене ще направят състезания с велосипеди и други интересни инициативи, в духа на кампанията.

Участниците ще апелират към използване на велосипеди, с цел по-здравословен начин на живот и опазване на околната среда. В крайдунавския парк ще се проведе и майсторско колоездене.

В Бургас също затварят улиците за МПС заради инициативата "Ден без автомобили".

В рамките на деня районът около площад "Тройката" ще бъде затворен за движение. От 9:00 до 16:00 ч. няма да се допускат за движение автомобили по улиците "Левски", "Княз Борис Първи", "Сердика", "Сливница", "Хан Аспарух" и бул. "Стефан Стамболов".

Общината призовава бургазлии поне за ден да се лишат от "удобството" на пътуването с автомобил и да предпочетат по-здравословния и екосъобразен начин - ходене пеш или придвижване с велосипед.

Чрез мобилната станция за контрол на качеството на въздуха в района, затворен за движение, ще бъдат  направени замервания, като резултатите, отчетени в деня без автомобили, по-късно ще бъдат сравнени с тези, отчетени по друго време. Целта е да бъде проучено, как точно автомобилите влияят  върху качеството на въздуха. 

За първи път тази година в Деня без автомобили мобилни лаборатории за контрол на качеството на атмосферния въздух към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) ще извършат сравнителни замервания за качеството на въздуха не само в София, а и в други големи градове на страната - Пловдив, Русе, Плевен и Бургас, съобщават от пресслужбата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Ще бъдат представени данни за концентрациите на основни и специфични показатели за качеството на въздуха в ден с нормален автомобилен трафик – 21 септември, и в Деня без автомобили - 22 септември.

Лабораториите ще измерят наличието на фини прахови частици (ФПЧ10), азотен оксид, азотен диоксид, въглероден оксид, серен диоксид, метан и неметанови въглеводороди. Данните ще послужат за изготвянето на анализ за влиянието на автомобилния транспорт върху качеството на атмосферния въздух в столицата.

На сайта на ИАОС ще бъдат публикувани окончателните резултати със средночасови и средноденонощни данни.

Мобилната лаборатория в София ще бъде разположена от източната страна на сградата на Народното събрание, до градинката между Ректората на СУ "Св. Климент Охридски” и Националната художествена академия. 

В Пловдив замерването ще се проведе на ул. "Васил Левски", в отрязъка между кръстовищата с бул. "България" и с бул. "Дунав".

Мобилна лаборатория на община Бургас ще бъде разположена на площад Тройката пред Триа център. 

В Плевен лабораторията ще бъда разположена на ул. "Васил Априлов".

Лабораторията в Русе ще бъде разположена ул. "Константин Иречек", в отрязъка между кръстовищата с ул. "Хан Крум" и с бул."Борисова".

Получените резултати от направените сравнителни замервания в страната на 22 септември ще бъдат публикувани на интернет страницата на МОСВ.  

Водещи

Най-четени