Още три огнища на шап в Странджанско 26.03 | 13:14

Заразата в община Средец се разраства

От Елена Коцева

Три нови огнища на шап бяха открити в странджански села в бургаската община Средец, съобщи БНР.

Над 350 животни ще бъдат умъртвени в три стопанства в селата Голямо Буково, Факия и Момина Църква.

В тези селища няма да бъдат унищожени всички домашни животни, а само тези, които са във фермите.

iNews припомня, че близо 300 животни се наложи да бъдат умъртвени в селата Граничар и Кирово от същата община. Там положителни за шап проби бяха установени само преди два дни. 

Според ветеринари, липсата на ваксинация и други мерки за превенция са подпомогнали за разпространението на заразата.

Специалистите, както и местните власти настояват, че лесното преминаване на животни от съседна Турция е довело до появата на шап.

Още по време на първото избухване на заразата по домашните животни в село Кости се заговори за възстановяване на загражденията по границата. 

По този повод само преди дни се проведе среща в Пловдив на здравни експерти и ветеринари с представители от турска страна.

Министър Мирослав Найденов предупреди, че ако турската стана не предприеме незабавно реципрочни мерки, плюс пълна имунизация на животинските стада, България ще бъде принудена да затвори отново с телени заграждения границата си, тъй като няма намерение да поема по чужда вина наказателни мерки от ЕК. 

iNews припомня, че първото огнище на шап в страната беше открито в село Кости, Бургаско, на 5 януари. Веднага бяха затворени всички пазари за живи животни и бяха въведени ограничения за придвижването на животни в района.

Ограничителните мерки бяха снети в началото на този месец.

Въпреки че стопаните от района бяха обезщетени, загубите на фирмите от заразата и мерките срещу нейното разпространение са изключително големи.
Българските власти вече обявиха, че ще търсят допълнително финансиране от Европейската комисия. 

Водещи

Най-четени