Ревизия на сгрешени протоколи – само ако някой се сети да обжалва 03.11 | 13:27

ЦИК няма намерения да прави проверки и да излиза с решения

От iNews.bg

ЦИК няма да проверява и няма да излиза с решение във връзка с многобройните сбъркани и дописани протоколи от първия тур на изборите, съобщи говорителят й Александър Андреев.

"Проверка кой, кога и защо е променял данните в тях ще има само на онези места, в които резултатите бъдат обжалвани в съда", допълни той.

В правомощията на ЦИК е да препрати всички жалби и сигнали до съответния компетентен орган – Върховния административен съд.

"Ние вече сме направили това със сигналите на първия тур и продължаваме да го правим с тези от втория. ЦИК няма да разглежда и да се произнася по всеки отделен протокол", коментира Андреев, цитира от вестник "Сега". След като през миналата седмица изборната администрация изнесе на сайта си сканираните протоколи от първия тур, в социалните мрежи заваляха сигнали за неотчетени преференции.

Във Facebook се появиха стотици факсимилета от протоколи със стряскащи несъответствия в броя на бюлетините, с многократни поправки, без съответния подпис, със серия от задрасквания, довели до пълна нечетивност на данните. От ЦИК първоначално поясниха, че компетенция да отговорят на тези сигнали имат общинските избирателни комисии.

От вчера обаче вече е ясно, че контролът ще бъде оставен на съда, и то само в градовете и селата, в които изборните резултати бъдат обжалвани.

Водещи

Най-четени