Хората от "Аспарухово" се прибраха по домовете си 18.09 | 14:30

Укрепени са свлачищните зони в района

От Теодора Кокаланова

Шест подпорни стени са изградени до момента за укрепване на свлачищните зони, образували се след наводнението на 19 юни във варненския квартал "Аспарухово".

"Хората са върнати по домовете в укрепените зони. Става въпрос за улиците "Калач", "Кирил Патриков", "Маркови кули" и "Найчо Цанов", заяви инж. Олег Колев, главен експерт "Свлачища и укрепване на територии".

В момента в квартала се работи по стена от 160 метра на ул. "Моряшка", с което се прави противоерозионно укрепване на ската, който ще отнеме около месец. Работи се по проект за противоерозионни укрепвания на големи скални късове в местността "Вилите" в кв. "Аспарухово".

Те ще бъдат направени с уловители на мрежи. "Там има 6-7 кални ерозионни потоци, които са се смъкнали от върха на платото и са нанесли щети на няколко имота", уточни Колев. 

Олег Колев подчерта, че това е много сериозно съоръжение и изисква направата от професионални фирми. Очаква се да пристигне проект за укрепване на още три подпорни стени. "Деретата в Аспарухово са почистени максимално", коментира още инженерът.

Той допълни, че тези дерета не са коригирани и на дъното им все още е тиня, предаде агенция "Фокус". "Тъй като те са течащи дерета, по-голямо почистване в дълбочина не е възможно. Сега трябва да се пристъпи към изпълнение на проектите. Те са съгласувани с общината като варианти и в рамките на 1-15 октомври ще бъдат представени, за да се премине към тяхното изпълнение", каза още Колев. 

 

 

Водещи

Най-четени