8 месеца лишаване от свобода за внука на цар Киро 22.11 | 16:24

Кирил Рашков-младши бе обвинен, че се е заканил да убие Веселин Христов

От Кремена Бедерева

8 месеца лишаване от свобода за 28-годишния внук на Кирил Рашков, известен като цар Киро. Кирил Ангелов Рашков бе обвинен, че на 23 септември в с. Катуница се е заканил с убийство на Веселин Христов Христов.

Делото се гледа по процедура на съкратено съдебно следствие, съобщава БТА.

Рашков-внук призна вината си и каза, че съжалява за стореното. Прокуратурата поиска от съда наказание от 4 години лишаване от свобода, които, след редактирането им, поради съкратеното съдебно следствие и самопризнанията на подсъдимия, следва да бъде намалено с една трета.

Съдът постанови още Рашков да плати 2 хиляди лева на Веселин Христов, както и хиляда лева разноски по делото. Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд- Пловдив в 14-дневен срок.

Пред сградата на съда в Асеновград се бяха събрали около сто жители на с. Катуница, които протестираха срещу присъдата. Според тях тя е несправедлива и настояват за максимално предвиденото в закона наказание от шест години затвор.

iNews припомня, че заради възникналите размирици на 23 септември в село Катуница след тежък пътен инцидент - бус с роми блъска и убива 19-годишен младеж провокира множество протести, както в селото, така и впоследствие в цялата страна, бе арестуван Кирил Рашков - цар Киро.

По-късно - на 3 октомври пък, Кирил Рашков - младши - внук на Кирил Рашков, бе обявен за общодържавно издирване по обвинение за отправена закана за убийство, непосредствено преди прегазването на Ангел Петров от с. Катуница. 

Часове след обявяването на издирването му, Кирил Рашков - младши се предаде сам в полицията и бе задържан за 72 часа, с прокурорско постановление.

На 27 октомври, друг внук на Кирил Рашков - Ангел Рашков, е бил задържан от полицията в Стара Загора заради фалшивата му диплома за основно образование, с която успял да си извади шофьорска книжка.

Преди дни пък полицията претърси дома на Кирил Рашков. Той може да бъде вкаран в затвора за 5 години заради нелегалното отглеждане на костенурки. При разкопаването на така наречената "хасиенда" извън с. Катуница, следователите случайно се натъкнаха на 28 сухоземни костенурки от два защитени вида.

Отглеждането им в домашни условия е криминално деяние. Животинките вече са настанени в единствения в страната Спасителен център за диви животни.

"Наказанието според Наказателния кодекс е до 5 години лишаване от свобода и глоба до 20 000 лева", обясни Галин Гаврилов, говорител на Окръжна прокуратура-Пловдив.

Водещи

Най-четени