Във Видинско са разкрити 18 нови социални услуги 08.06 | 13:53

Деинституционализация на грижите за децата и грижа за старите хора са акцентите на услугите

От Андриян Георгиев

Днес при представяне на Стратегията за развитите на социалните услуги във Видинска област стана ясно, че са разкрити 18 нови социални услуги по държавни програми, информира БТА.

Разкритите социални услуги включват откриване на центрове за обществена подкрепа, центрове за настаняване от семеен тип и за хора в неравностойно положение.

Стратегията покрива всички общини, като обръща специално внимание на малките изолирани населени места, където живеят малобройни рискови групи.

Чрез прилагането й до 2015 г. се цели в региона да се предоставят достъпни, разнообразни и качествени социални услуги, които допринасят за подобряване качеството на живот и грижа за хората в неравностойно  положение. 

Приоритетни направления в стратегията са превенцията на децата в риск, деинституционализация на грижите за децата и грижа за старите хора. 

На повече от 100 деца, настанени в специализирани институции в областта, са изготвени оценки и препоръки за деинституционализация от екип на социалните служби, съобщи Венци Пасков, директор на служба "Социално подпомагане" във Видин. 

Водещи

Най-четени