Върлуващият в Азия птичи грип бил страшилище на страшилищата 24.04 | 15:03

H7N9 се предавал много лесно от птици на хора

От Христина Рафаилова

Върлуващият в Азия щам на птичия грип се предавал много по-лесно от птици на хора, отколкото стария H5N1, съобщават представители на Световната здравна организация, цитирани от БТА. 

Според специалистите той е  един от най-смъртоносните вируси и бил необичайно опасен.  За момента учените не са установили дали щамът се предава толкова лесно и между хората. Те следели внимателно H7N9, за да установят дали има опасност от епидемия. 

Експертите са сериозно притеснени и от фактът, че грипът заразява хора и птици без първоначално да предизвика забележими симптоми.

Един от водещите специалисти в СЗО доктор Кейджи Фукуда подчертава, че  все още се опитват да разберат природата на вируса, както и че е възможно да има по-голям брой леки инфекции, които протичат незабелязано. 

Специалистите са съобщили, че в Пекин най-вероятно щамът  се предава от пазара за живи птици. В Китай вирусът взе жертви. Тайван потвърди първия си случай - на 53 годишен мъж, заболял се след завръщането си от източната китайска провинция Цзянсу.

Водещи

Най-четени