Нов здравен картон за всеки в клас 15.09 | 12:20

В него ще се записват прегледите, които се правят на всеки ученик

От iNews.bg

Удари първият звънец! Пустите досега дворове на кварталните училища не са изглеждали скоро толкова весели. Около 63 хиляди първокласници за първи път прекрачиха прага на училищния двор и влязоха в час.

В София първолаците са най-много - близо 10 хиляди семейства са изпратили децата си със здравец и милион надежди.

Освен обичайната подготовка за първия учебен ден, която родителите трябва да направят за малчуганите, в бързането за купуването на учебници, раници и дрешки, някак си остава встрани въпроса за здравните грижи за децата.

От тази година учениците ще имат нови здравни картони. В тях ще се записват профилактичните прегледи, които се правят на децата. За това съобщиха от Българското сдружение по превантивна медицина.

Картоните са безплатни за ползвателите и вече са доставени в кабинетите на общопрактикуващите лекари.

В тях лекарите ще попълват личните данни на всяко едно дете, каква е фамилната обремененост към болести, минали заболявания и функционални смущения, кръвната група, алергии, както и данните от профилактичния преглед. Въобще - всичко, което е необходимо да се следи спокойно здравето на едно дете.

Малчуганите няма да се разминат и с така познатите на всички нас, (вече пораснали ученици), профилактични прегледи. Измерване на теглото и ръста, характеристики на физическата активност като мускулна сила на дясната и на лявата ръка, проведени изследвания, психическо развитие, новооткрити остри и хронични заболявания - всичко това ще бъде записано в новите здравни картони на всеки ученик.

В тях ще се отчитат и актуалното здравословно състояние и лечението, ако към момента такова се провежда.

Картоните е полезен не само за личните лекари, но и за родителите на децата - в него ще се вписва и допълнителна информация за родителите за препоръчителните ваксини - имунизация срещу хепатит А и човешкия папиломен вирус.

В модерния здравен картон на практика е вложен разграфеният формуляр на Министерството на здравеопазването (МЗ), за който трябваше да платят по 1 лв., обяснява началникът на Научно-приложния център за военна епидемиология и хигиена във Военномедицинската академия в София доц. Галев.

Но след съвместна работа с Българското сдружение по превантивна медицина, лекарите решили да намерят спонсори и да дарят пъстроцветния здравен картон на семейните доктори - съответно и на децата.

Водещи

Най-четени