Отказваме да пием много лекарства, дори и при влошено здраве 10.10 | 15:47

10 хил. крачки дневно срещу високото кръвно налягане, съветват кардиолозите

От Елена Кирилова

Близо 7,1 млн. души годишно умират вследствие на хипертония. Адекватното и навременното й лечението  намалява риска от нежелани сърдечно-съдови инциденти. Това обявиха днес (10 октомври) български специалисти в областта на кардиологията.

По думите на д-р Владимир Пилософ, директор на Националната кардиологична болница, е нужен сериозен контрол на артериалното налягане, което ще осигури по-голямо спокойствие в общественото здравеопазване. Той подчерта, че нивото на контрол не е политически проблем, но политиците могат да съдействат в полза повишаването му.

Високият риск от сърдечно-съдови инциденти се дължи на това, че не са постигнати таргетните стойности на холестерола, поясни професор Нина Гочева, началник Клиника по кардиология в Националната кардиологична болница.

Според нея един от най-сериозните проблеми при лечението е, че често пациентите отказват да приемат голям брой лекарства, с което само усложняват състоянието си.

Ето защо се препоръчва ранното въвеждане на фиксирани комбинации от медикаменти. Това означава, че в една таблетка ще има не един медикамент, а два. Ако бъде въведено това, има много по-голяма възможност за постигане на лекарствена ефективност.

Гочева обясни, че комбинираната терапия е много по-ефикасна от увеличаването на дозата само на един медикамент. Адекватният контрол води и до по-малко хоспитализации и лечение. Всичко това кореспондира с основната цел - да се намали заболеваемостта и смъртността, причинени от хипертонията.

В глобален план България обаче се слави като държава с лош контрол в областта на проблемите с хипертонията и е известна с това, че у нас има висок риск от сърдечно-съдови заболявания. Високото кръвно налягане често става причина за инсулт и миокарден инфаркт, подчертават специалистите.

Един от най-сериозните проблеми у нас е, че започва да се действа по проблема, едва когато настъпят наистина сериозни усложнения.

Според кардиолозите от ключово значение е подобряването на комуникацията между лекар и пациент, за да бъде информирането и лечението пълноценно.

Една от най-честите причини за сърдечно-съдови заболявания е захарният диабет, поясни националният консултант по ендокринология доктор Сабина Захариева. По думите й в България няма убедително проучване, което да показва честотата на захарен диабет в страната, но се смята, че става дума за 8-9%.

Захариева обясни, че вече 10 години се правят опити за създаването на регистър на болните от диабет, подобен на този на хората, страдащи от онкологични заболявания. Регистърът ще служи преди всичко за показване състоянието на диабета у нас.

Създаването му е важно, тъй като според американско проучване основните сърдечно-съдови усложнения при диабета водят до повишаване на риска от сърдечно-съдови инциденти между 1,5 и 4,5%.

Захариева обясни, че най-добрите мерки, които могат да бъдат взети от хората, са поддържането на нормален холестерол и спирането на тютюнопушенето. Изключително важно е поддържането на нормална кръвна захар, лечението на диабета и предиабета, правният режим на хранене и физическата активност.

Относно последното се препоръчва минимум 30-минутна разходка всеки ден или 10 хил. крачки дневно. Другият вариант е правенето на 30 минути аеробни упражнения по пет пъти дневно или работата в градината, която се отразява благоприятно на организма и настроението.

Водещи

Най-четени