Slow Food в България: Битката за малките 08.12 | 14:15
Една от основните цели на организацията е подкрепата на традиционното производство
Световното екологично движение Slow Food проведе няколко събития през ноември като целта е да насочи вниманието към малките – ферми и производители и тяхната роля за устойчивото развитие на селските региони.
Към малките фермери и фирми у нас важат същите прекалено стриктни изисквания за хигиена и други бюрократични трудности, които често затрудняват регистрацията на производителите, допълват още еколозите.
"Властите не разбират важността относно подкрепата на традиционните производители", коментира координаторът на Slow Food в България Десислава Димитрова.
Slow Food е една от големите европейски екологични организации. Тя е създадена от италианеца Карло Петрини през 1986 година като отговор на американския начин на живот и бързото хранене (Fast Food). Една от основните идеи е подкрепата на местното производство и насърчаване на отглеждането на традиционни култури като начин за опазване на идентичността и околната среда.
В България Slow Food определи няколко характерни продукта, сред които зеленото сирене от района на с. Черни Вит и смилянският боб, както и каракачанската овца и производните млечни продукти от района на с. Влахи, община Кресна.
Водещи
-
Търсят дом за кучето на изчезналото дете от с. Конаре, майката не го иска
Животното е в окаяно състояние - видимо недохранено
23.12 | 18:00
-
Досиетата Х: НЛО кръжи над Балкана, блести като Витлеемската звезда
Странното небесно знамение е наблюдвано от Казанлък, Шейново и Ямбол
23.12 | 17:40
-
МС разпредели десетки милиони за министерства и болница
Програмата за украинските бежанци се удължава до март догодина
23.12 | 17:00
Най-четени
-
Как мъж се сдоби с глоба за нарушение в София, без колата му да е мърдала от Пловдив
Какво е обяснението на Центъра за градска мобилност?
23.12 | 12:00
-
Пеевски: ДПС напуска АЛДЕ! Имаме ценностен разлом
Решението е взето след задълбочен анализ и дебат в партията, свързан с бъдещето и базисните...
23.12 | 13:00