НАСА: Не сме открили органични молекули на Марс 30.11 | 15:15

Епохалното откритие, за което учените намекнаха преди дни се отлага, засега

От Георги Георгиев

Представители на НАСА опровергаха съобщението, че марсоходът Curiosity е открил органични молекули на повърхността на Марс, предадоха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

От НАСА припомниха, че Curiosity наистина изследва марсианския грунт за възможно наличие на органични вещества. Слуховете и предположенията за епохално откритие обаче не отговарят на действителността.

Очаква се на 3 декември ръководството на мисията да представи доклад за резултатите от първия етап от работата на марсохода. Ще бъдат огласени например данните от анализа на грунта, извършени с прибора SAM.

Само преди дни в медиите се появи съобщението, че Curiosity е открил на Червената планета прости органични молекули. Информацията бе огласена на специализирана конференция в римския университет "Сапиенца" от Чарлз Елачи, ръководител на Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, отговарящ за изследователската мисия.

"Разбира се, засега това са предварителни изводи, които се нуждаят от потвърждение" - уточни специалистът. Елачи подчерта, че става въпрос именно за органични, а не за биологични молекули.

Curiosity не разполага с апаратура, която може да разпознава биологичните форми" - отбеляза той.

Изследователската лаборатория на НАСА кацна успешно на Червената планета на 6 август тази година. Главната цел на тази експедиция е да се опита да открие дали там някога са съществували условия за зараждане на живи организми. Проектът е погълнал 2,5 милиарда долара.

Най-четени