Рецепта за жито за Задушница 04.11 | 16:00
Утре е последната голяма задушница за тази година - Архангеловата
Утре е последната голяма задушница за тази година - Архангеловата. По традиция всяко християнско семейство почита този ден и си спомня за тези, които вече не са сред нас. Сред най-спазваните семейни традиции на Задушница е приготвянето на жито за подавка. Всяка домакиня си има своите малки тайни за варено жито, но сега ще ви дадем изпитана рецепта от За Жената.
Продукти:
- 500 грама пшеница;- вода;
- щипка сол;
- по желание - стафиди, орехи, лимонова кора, канела и пудра захар;
Приготвяне:
Всъщност е много важна технологията, по която се вари житото. Накиснете житото предварително за няколко часа (или цяла нощ), след това го измийте хубаво, докато потече "чиста" вода от него и го сложете в тенджера. Залейте го със студена вода, така че да го покрие 2-3 пръста, и пуснете щипка сол. Оставете го да заври, след което намалете котлона и варете около половин час.
След това не изливате водата, а махате тенджерата от котлона и покривате капака с плътна памучна кърпа. Така оставяте пшеницата да се "задуши" поне 2 - 3 часа. През това време зрънцата ще поемат останалата вода, но ще останат цели, без да станат на "каша".
После постилате чиста памучна кърпа на плота и изсипвате отгоре житото, като внимателно го разпределяте на тънък пласт. Тъканта ще поеме излишната влага от житото.
Накрая го прехвърлете в голяма купа и добавете "подправките" - обикновено стафиди (предварително накиснати и отцедени), настъргана лимонова кора, много натрошени орехи, мъничко канела (вкусът ѝ е доста интензивен). Захарта добавете най-накрая, непосредствено преди да насипе житото в порционни чашки.
Ако следвате технологията, няма да имате нужда от галета или натрошени бисквити, за да оберат влагата на житото. То ще е хем добре сварено, хем не разварено и кашкаво, а същевременно сочно!
Накрая върху житото в чашките поръсва пудра захар и бисквити, а понякога и препечено брашънце, за да се "запечата" житото.
Водещи
-
400 чуждестранни студенти с временна закрила ще учат в български университети
По този начин се дава възможност и на учениците с временна закрила, завършили средно...
01.10 | 12:15
-
Румен Радев: Ескалацията в Близкия изток трябва да спре
Ескалацията на конфликта има потенциал да застраши мира в целия регион, отбеляза държавният...
01.10 | 12:00
-
Тъжна вест разтърси феновете и екипа на популярното телевизионно предаване "Бригада Нов дом"
Новината за кончината на талантливия майстор потресе и Лиляна Боянова, която не скри емоциите...
01.10 | 11:15
-
Защо блокове в София останаха без топла вода?
Вече повече от месец жителите на няколко жилищни блока в София са принудени да чакат по над 30...
01.10 | 10:45
Най-четени
-
В 11 часа тестват сирените и системата BG-ALERT
Особено внимание заслужава тестването на системата BG-Alert, която е проектирана да изпраща...
01.10 | 09:15
-
Държавата не знае колко ниви и гори са в руски ръце
Българската държава разполага с данни за притежанията на фирми с руско участие в страната, но...
01.10 | 09:45
-
В аулата в Ректората ще бъде официално открита академичната учебна 2024/2025 година на СУ
Ректорът проф. Георги Вълчев ще открие академичната учебна година със слово и ще представи...
01.10 | 08:59
-
Черната кутия на катастрофиралия самолет край Граф Игнатиево е разчетена
Данните от нея показват, че самолетът е летял ниско преди издигане
01.10 | 08:45