НАТО поема и въздушната блокада над Либия? 25.03 | 16:10

До понеделник се очаква да се уточни ролята на Алианса в операцията

От Елена Коцева

Страните от НАТО са се споразумели Алиансът да поеме осигуряването на забранената за полети зона над Либия, но не и пълното командване на военните операции по налагането на резолюцията на ООН за защита на цивилните от силите на Мумар Кадафи.

Генералният секретар на организация Андерс Расмусен съобщи, цитиран от БиБиСи, че в някои аспекти провеждането на военната операция ще остане под контрола на сегашната военна коалиция.

НАТО проучва дали може да поеме по-голяма роля в операцията в Либия в съответствие с резолюцията на Съвета за сигурност. Най-вероятно се очаква обсъждането на точната роля на Алианса да приключи до понеделник и тогава да се поеме и операцията по затварянето на въздушното пространство.

"НАТО възнамерява до няколко дни да поеме ръководството на цялата военна операция в Либия", съобщи на пресконференция в Брюксел говорителката на НАТО Оана Лунджеску.

Постигането на договорка бе потвърдено и от италианския външен министър Франко Фратини, цитиран от агенция Новости.

Към момента НАТО ръководи морската блокада по оръжейното ембарго. Вчера стана ясно, че и Турция ще подкрепи намесата на Алианса, с което отпада възможното вето. Въпреки това Турция и Германия се считат за най-сериозните противници на военните операции в Либия.

Следващата седмица в Лондон ще се проведе международна конференция с участието на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмунсен.

На нея се очаква министрите на страните-членки да изложат политическите насоки за участието на НАТО в прилагането на резолюция 1973 на Съвета за сигурност. 

Водещи