Най-малко 21 пострадали при химическа атака в Алепо 25.11 | 11:15

Нападнати бяха търговски квартали на улица Нил, както и кварталите Ах Халидия и Джамият аз Захра

От iNews.bg

Най-малко 21 мирни граждани са пострадали при извършено от бунтовниците нападениесъс снаряди с отровен газ срещу сирийския град Алепо, предаде Асошиейтед прес, като цитира държавни медии. По данни на ТАСС пострадалите са 37, включително жени и деца, като всички те изпитват пристъпи на задушаване вследствие на действието на хлор. Две деца са в реанимацията в тежко състояние.

Нападнати бяха търговски квартали на улица Нил, както и кварталите Ах Халидия и Джамият аз Захра.

Сирийските бунтовници отхвърлиха обвиненията на правителството в Дамаск, че са извършили нападение с химическо оръжие срещу град Алепо, предаде Асошиейтед прес. Бунтовническият командир Абделасалам Абделразак заяви, че опозиционните сили не притежават отровни газове или техника, с която да ги изстрелват на разстояние. Преди да дезертира в началото на конфликта, той е служил в сирийската програма за химически оръжия. "Това са лъжи", заяви Абделразак в Туитър скоро след появата на съобщения за нападение в Алепо, при което са пострадали десетки.

Говорителят на бунтовниците Мустафа Седжари също отхвърли твърденията за нападение с отровен газ. Според него те са били направени след като снаряди на правителствените сили са засегнали контролирани от бунтовниците райони в нарушение на примирието, подкрепено от Русия. Дамаск се опитва да подкопае споразумението, заяви Седжари.

Сирийската артилерия нанесе ответен удар по позициите на въоръжените групи, обстреляли жилищни квартали в град Алепо със снаряди с хлор, предадоха световните агенции.
По данни на правителствената телевизия "Сурия", цитирана от ТАСС, в резултат на ударите са били убити и ранени терористи. По-рано началникът на полицията в Алепо генерал Исам аш Шали обвини за нападението Хаят Тахрир аш Шам (бившата Джебхат ан Нусра). Той посочи, че са били обстреляни квартали в близост до линията на контакт между сирийската армия и групировката.

Началникът на здравната служба на Алепо Зияд Хадж Таха съобщи, че отровният газ е засегнал 50 души и потвърди, че вероятно е бил използван хлор, предаде Франс прес. Пострадалите получават медицинска помощ, но две деца са в критично състояние.

В миналото бунтовниците са обвинявали правителството в използване на хлор срещу контролирани от тях райони, припомня АП. Съвместен екип на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия обвини Дамаск за най-малко две нападения през 2014 и 2015 г. и използване на нервнопаралитичния газ зарин при нападение през 2017 г., при което загинаха около 100 души. Освен това екипът обвини екстремистката група Ислямска държава в използването на иприт през 2015 и 2016 година.Алепо беше подложен на обстрел и в четвъртък, припомня ТАСС. 

Водещи

Най-четени