Обама преговаря за избягването на "фискалната скала" 10.12 | 16:14

Президентът настоява тежестта за закърпването на дефицита да падне върху най-богатите

От Владислав Рашков

Президентът на САЩ Барак Обама се срещна в Белия дом с републиканеца и председател на Камарата на представителите Джон Бейнър. Срещата цели да се обсъдят възможностите да бъде избегната "фискалната скала", пише CBS.

Наскоро преизбраният президент на САЩ се опитва да съгласува идеите си за заобикалянето на рязкото вдигане на данъци и орязване на разходи с тези на републиканските конгресмени.

Ако не бъде постигнат консенсус относно закърпването на огромния дефицит на страната до края на годината, мярката "фискалната скала" ще бъде автоматично задействана в началото на 2013 г.

Именно тя трябва да успее да запуши дупката в бюджета, но също така заплашва да потопи американската икономика в рецесия.

Обама настоява проблемът да бъде решен чрез вдигането на данъците на най-богатите в страната. Според републиканците обаче тази мярка ще засегне сериозно икономиката.

Най-сериозни притеснения изказа директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард, според която растежът на САЩ не само ще бъде унищожен, но и ще има катастрофални последици за света.

Водещи

Най-четени