25 млн. долара за либийските бунтовници от САЩ 27.04 | 08:51

Това е първата финансова помощ за Преходния национален съвет

От Елена Коцева

Президентът на САЩ Барак Обама е разпоредил изпращането на либийските бунтовници на невоенни стоки от държавния резерв на стойност 25 милиона долара, предаде ИТАР-ТАСС.

Това е първата финансова помощ от страна на САЩ към бунтовниците в Либия, които продължават сраженията с властите в Триполи.

Разпореждането е било изпратено вчера до министъра на отбраната Робърт Гейтс и държавния секретар Хилари Клинтън. Обама е уведомил и Конгреса за решението си.

Сумата трябва да се изразходва за медицински материали, униформи, обувки, палатки средства за лична защита, радиостанции и храни, които да бъдат предоставени на Преходния национален съвет в Бенгази. На въстаниците няма да бъдат отпускани пари в брой, нито оръжие и муниции.

На американските компании също така ще бъде разрешено да търгуват с петрол с бунтовниците. Така на практика се променят досегашните икономически санкции спрямо Либия, които засягат и петрола.

Междувременно днес в Триполи пристигат наблюдатели на ООН, за да разследват нарушенията на правата на човека от началото на конфликта в Либия. Правителството на Кадафи вече заяви, че няма намерение да пречи на работата на наблюдателите и ще сътрудничи.

И докато НАТО обстрелва резиденцията на либийския лидер, силите на Муамар Кадафи атакуват град Мисрата, където се съсредеточиха най-усилените боеве от началото на конфликта.

Водещи

Най-четени