Ню Джърси ще приеме старт от Формула 1 през 2013-та година 25.10 | 13:39

Губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи ще обяви официално сделката на пресконференция днес

От Мариян Найденов

Ню Джърси ще приеме старт от Формула 1 през 2013-та година на новата си писта, заяви кметът на Западен Ню Йорк пред Reuters вчера.

Притежателят на рекламните права на "кралските гонки" Бърни Екълстоун отдавна желаеше да отнесе най-ефектния моторен спорт в региона на Голямата ябълка. Сега това става възможно, след като бе постигнато споразумение между консорциум от инвеститори, общински управители и правителствени лица.

Губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи ще обяви официално сделката на пресконференция днес в Уийхоукен, Ню Джърси.

"Това ще бъде икономически бум за целия регион", каза кметът на Западен Ню Йорк Феликс Рок пред Reuters. "Докато политиците говорят за новите работни места, губернаторът задейства нещата. Това е истинският връх на моторните спортове, невероятно е."

"Всичко това е голямо предизвикателство, защото проектът ни се сравнява със Спа в Белгия, но ще се усеща като Монако", каза Джо ДеМарко, адвокат от Западен Ню Йорк. Той добави, че състезанието ще се състои на магистрала с четири платна, като по две ще са във всяка посока.

"Направили сме проект с мисълта Гран при-то да просъществува поне 10 години, но има много условности и всичко зависи от успеха му", продължи ДеМарко. "Надявам се да бъде дългосрочен план, който ще бъде оценен от обществеността."

САЩ се връща във Формула 1 догодина с пистата в Остин, Тексас, но трасето в Ню Джърси ще бъде идеален вариант събитието да бъде обвързано с Гран при на Канада в Монреал.

Преди години Ф1 е гостувала в Ню Йорк на пистата Уоткинс Глен в Шюлер Каунти, което е на 400 км от Голямата ябълка. Уоткинс Глен беше домакин на Гран при от 1961-ва до 1980-та, като също така състезания е имало в Калифорния, Лас Вегас, Детройт, Далас, Финикс и Филаделфия.

Последното състезание на американска почва бе на пистата Индианаполис през 2007-ма година и бе спечелено от пилота на МакЛарън Люис Хамилтън.

Водещи

Най-четени