Google няма да снима германските улици 11.04 | 10:13

Причините за отказа може би се дължат на силния отпор, с който Street View бе посрещната в европейската държава

От Георги Георгиев

Американската търсачка Google спира да пуска колите си, които снимат уличния трафик в Германия, информира techspot.com.

Решението на Google e в разрез с това на германски съд, който наскоро реши, че снимането по улиците на градове е напълно законно. Така на търсачката ѝ бе позволено да актуализира системно своята Street View услуга.

"Нашият бизнес приоритет е да използваме Google колите за да събираме данни като имена на улици и пътни знаци, за да подобрим основните карти за потребителите ни по същия начин, по-който го правят и другите компании, занимаващи се с картографиране", се казва в изявление на компанията.

Търсачката не планира да свали снимките на 20 германски града, направени до момента, но нито ще ги актуализирана, нито ще заснема други германски градове, се казва още в изявлението.

От Google не обясниха точните причини за промяната в политиката си. Според анализаторите основната причина е силния отпор, свързан със защитата личното пространство, който се появи почти веднага след като Google обявиха, че влизат в европейската държава.

След дълги преговори с германските власти от търсачката се съгласиха да свалят снимките на домовете на тези германци, които не са съгласни те да бъдат публикувани в интернет. Около 250 000 германци се възползваха от това право, в резултат на което голяма част от сградите в с германската версия на Street View за замъглени.

Водещи

Най-четени