Fujitsu работи над робот – „кандидат-студент“ 17.09 | 13:39

До десет години ще бъде създаден робот, способен да решава един от най-трудните изпити на планетата

От Георги Георгиев

Японски изследователи работят върху робот, който се надяват да бъде достатъчно умен, че да вземе трудните изпитите за кандидатстване във водещия японски университет – Токийския, пише phys.org.

За да се справи с нелеката задача, включваща познания в най-различни области – от математика до чужди езици, изкуственият мозък на робота ще трябва да анализира сложни комбинации от думи, цифри и уравнения. Едва тогава той ще може да даде верните отговори на известния в цял свят с трудността си изпит.

"Машината трябва да анализира изпитните въпроси и да преработи формулировките и уравненията във форма, която може да обработи чрез компютърните алгоритми", обяснява Хиденао Иуане, специалист от изследователските лаборатории на Fujitsu.

В изявление на японския IT гигант и на Националния институт по информатика се казва, че целта на проекта е до 2021 г. роботът да е способен да изкара най-високите оценки на кандидатстудентските изпити за влизане в престижния Токийски университет.

Преди това учените се надяват, че ще успеят да усъвършенстват робота си дотам, че да може да взима изпитите, които всички японски ученици трябва да преминат, ако искат да продължат образованието си.

Крайната цел е да се разработи технологии, която ще "позволи на всеки да използва с лекота инструменти за сложен математически анализ", казват от Fujitsu. "Но да накараш компютър да разбира текст, предназначен за хора, не е лесна задача", добавят от технологичния гигант.

Повече по темата можете да намерите тук.

Водещи

Най-четени