S&P предупредиха, че може да бъде обявен фалит на САЩ 30.06 | 10:17

На 4 август САЩ трябва да изплати 30 млрд. долара по свои задължения

От Ивайло Ачев

Ако САЩ пропусне плащане по свои дългове, чийто матуритет изтича на 4 август, Standard & Poor's веднага ще свали кредитния рейтинг на страната от най-високото ниво AAA до "избирателен фалит". Това заяви управляващият директор на S&P Джон Чеймбърс пред Ройтерс.

Чеймбърс обясни, че ако до 4 август американското министерство на финансите не покрие задълженията си по облигации, на които тогава изтича крайният срок за разплащане, рейтингът по това перо веднага ще бъде коригиран на D – най-ниското ниво, означаващо фактически фалит. Освен това ще има сериозно намаление на рейтинга и на други облигации, чийто матуритет обаче не изтича на 4 август.

Според Чеймбърс по-тревожно в случая е, че правителството не дава обяснение как ще се справи с растящите дългове през следващите две години. Той добави, че S&P не очаква да се стигне до такива драстични мерки, тъй като най-вероятно границата по обслужване на американския публичен дълг ще бъде вдигната в последния момент.

S&P не са единствената агенция, която заплаши, че ще действа по този начин. Същото сториха и от Moody's, които предупредиха, че рейтингите на някои от отделните щати и общини ще пострадат много, тъй като са прекалено обвързани с федералния бюджет.

На 4 август САЩ трябва да изплати 30 млрд. долара по свои краткосрочни облигации. В момента по груба сметка САЩ е в дълг от 40 цента за всеки долар, който харчи.

Страховете от "технически банкрут" на САЩ вече са съвсем реални след като преговорите между демократите и републиканците за вдигане на горната граница на обслужване на американския публичен дълг отново се провалиха.

Водещи

Най-четени