Sony прогнозира най-страшните загуби в историята си 10.04 | 17:57

Японската компания увеличи над два пъти загубите си за изминалата фискална година

От Георги Георгиев

Японският технологичен концерт Sony удвои прогнозните загуби за изминалата фискална година до 520 млрд. йени (6,4 млрд. долара). Така периодът 2011-2012 г. ще се запомни с най-лошото представяне на компанията от създаването ѝ до днес, коментират от АP.

Основна причина за допълнителното финансово потъване са големите данъци, за които се разбра, че компанията трябва да плати в САЩ.

Във вторник (10 април) ръководството на Sony начело с новоизбрания изпълнителен директор Казуо Хирай заяви, че очаква допълнителни данъчни разходи в САЩ в размер на 300 млрд. йени. Те трябва да се платят за четвъртото фискално тримесечие на годината, приключило на 30 март.

През февруари Sony представи прогнози за годишни загуби в размер на 220 млрд. йени. Тогава като причини за слабите резултати бяха посочени стагнацията в световната икономика, слабите продажби на телевизори, скъпата йена и на проблемите с доставките на електронни компоненти, причинени от наводненията в Тайланд в края на 2011 г.

Днес от компанията съобщиха още, че прогнозите за оперативните загуби не са се променили и остават в рамките на 95 млрд. йени (1,2 млрд. долара).

Въпреки негативната картина Sony очаква да преобърне картината и да излезе на печалба до края на март 2013 г.

Една от мерките за излизането на Sony от кризата вероятно ще е свързана с големи съкращения на персонала. В понеделник (9 април) японски източници съобщиха, че технологичният гигант възнамерява да съкрати 10 хиляди от служителите си по целия свят, припомня iNews.

За момента Sony не са потвърдили или отхвърлили информацията. Очаква се обаче новият изпълнителен директор Казуо Хираи да даде повече яснота за бъдещето на компанията на пресконференция в четвъртък (12 април).

Водещи

Най-четени