БНБ: Провежда се атака срещу Първа инвестиционна банка 27.06 | 12:05

Банковата система функционира безпроблемно, заявиха от институцията

От iNews.bg

Провежда се атака срещу Първа инвестиционна банка чрез епидемия от слухове и злонамерени публични изказвания в публичното пространство. Това се казва в прессъобщение на Българската народна банка (БНБ).

От институцията подчертават, че българската банкова система има добри показатели и функционира гладко и безпроблемно. Въпреки това в последните дни се прави опит за дестабилизация на държавата чрез организирана атака срещу български банки без каквито и да е основания.

Подобни криминални действия са пряко насочени срещу спестяванията на всеки български гражданин и срещу финансовата стабилност като основен елемент от националната сигурност на страната. От централната банка категорично заявяват, че ще използват всички свои средства и ресурси, за да гарантират спестяванията на хората, се казва в съобщението.

"Обръщаме се към парламента, правителството и президента на страната за подкрепа на нашите действия в защита на финансовата и банковата стабилност за доброто на България и нейните граждани. Настояваме компетентните органи, в това число прокуратура, МВР и ДАНС да приложат цялата строгост на закона срещу разпространителите на неверни и злонамерени слухове и спекулации", се казва в изявлението на БНБ.

Припомняме, че междувременно стана ясно, че ДАНС е започнала разследване за умишлена атака срещу български банки. Информацията бе потвърдена от вътрешния министър Цветлин Йовчев. Няма обаче официална информация кой е предупреждавал крупните вложители да теглят спестяванията си.

Водещи

Най-четени