Германия се готви да отвори вратите за квалифицирани чужди работници 21.06 | 14:54

Утре (22.06.11) министрите от кабинета на Меркел, работодатели и профсъюзи ще се срещнат и ще уточнят детайлите по реформата

От Ивайло Ачев

Съвсем скоро Германия ще намали ограниченията за работа на чужденци в областта на медицината, инженерството и други професионални сфери, заяви германският министър на образованието и науката Анет Шаван, цитирана от Local.de.

По думите на Шаван през тази седмица управляващата коалиция в страната ще одобри проектозакон, чиято цел е да привлече хиляди професионалисти от чужбина на германския трудов пазар. Новата норма би трябвало да привлече около 300 хил. квалифицирани чужденци на германския трудов пазар.

"Всички сме съгласни, че принципът на предимство за германски граждани пред чужди, когато става въпрос за професии като тези на лекаря и инженера, трябва да отпадне", коментира германският министър на образованието.

Според сегашните закони в Германия ако някой германски работодател иска да наеме чужденец за професия с по-висока квалификация, той трябва да изчака проверка на местното бюро по труда, която да покаже дали не е имало германски гражданин, подходящ за мястото.

Утре (22.06.11) министрите от кабинета на Меркел, работодатели и профсъюзи ще се срещнат и ще уточнят детайлите по реформата.

Водещи

Най-четени