Квалифицираните германци също остават безработни 01.08 | 11:53

Малко над 900 хил. души с висше образование в Германия са безработни

От Ивайло Ачев

Въпреки че Германия отдавна изпитва глад за квалифицирани кадри, образованите и можещи служители в страната продължават да губят работните си места, показва проучване на Германската конфедерация на профсъюзите (DGB), цитирано от Local.de.

Според данните от изследването на DGB общо 908 хил. германски работници с висока квалификация са били безработни през първите шест месеца на тази година. Това означава 5,7% от около 16 млн. души, които попадат в категорията на висококвалифицираните работници.

През периода януари-юни 110 хил. души, които имат висше образование или дипломи от техникуми, са загубили работата си. Това представлява 3,6% от всички трудоспособни германски граждани с висока квалификация.

Според Фолкер Трайер, вицепрезидент на Германската асоциация на търговските и индустриалните камари (DIHK), притеснителна тенденция е намаляващият брой на завършилите висше образование, които искат да карат стаж по специалността си. Това е факт, въпреки че броят на завършилите университет е двойно по-голям, откакто в Германия е премахната задължителната военна служба.

Водещи

Най-четени