Вдигат цената на тока от 1 октомври 17.09 | 12:27

Увеличението ще бъде под 10%, обещава новият шеф на ДКЕВР

От Георги Велев

Токът за бита ще поскъпне от 1 октомври с до 10%. Това прогнозира новият председател на ДКЕВР Светла Тодорова. От комисията все още правят изчисления с колко ще се увеличи цената, като по-конкретни данни ще бъдат дадени през следващата седмица. Тодорова бе категорична, че никой от ДКЕВР не бива да изразява лично мнение по отношение на това с колко ще поскъпне токът.

Токът поскъпна символично от 1 юли, след като предишният състав на комисията успя да намали цените на еленергията за сметката на печалбата на електроразпределителните предприятия.

До края на месеца ще стане ясно какви са загубите в системата на НЕК, каза още Тодорова. Според нея част от действията, предприети от предишния състав на комисията към електроразпределителните дружества, не са съвсем законни.

През следващата седмица ще стане ясно и дали ще има повишение на цената на природния газ. Предложението на газовия доставчик "Булгаргаз" е да има поскъпване от 10 лева за 1000 куб. м, което е вдигане на цената с под 2 на сто. Със сигурност цената на парното няма да бъде променяна в началото на отоплителния сезон, категорична бе Тодорова.

Водещи