Г-7 прави спешна среща заради кризата в еврозоната 05.06 | 09:58

Време е за действия, казват от организацията

От Ивайло Ачев

Днес, 5 юни, финансовите министри на държавите от Г-7 ще проведат извънредна среща, на която ще обсъдят кризата в еврозоната, предаде Reuters. Срещата ще се осъществи чрез конферентна видео връзка.

Предвид факта, че Гърция, Ирландия и Португалия получиха спасителни заеми от ЕС, а ситуацията в Испания и в банковия сектор на страната се влошава, министрите ще обсъдят какви мерки могат да се вземат за стабилизиране на ситуацията.

"Достигнахме до момент, в който всички ние трябва да имаме обща позиция как да се решат проблемите", заяви японският финансов министър Юн Ацуми.

В момента САЩ и Канада настояват агресивна политика на подпомагане в еврозоната, която да убеди пазарите, че валутният съюз на ЕС ще оцелее и че няма да има риск за еврото. Натискът е насочен главно към Германия, тъй като Берлин все още вярва и не отстъпва от позицията си, че по-строгата финансова дисциплина и затягането на коланите са лекът, който е нужен на еврозоната и ЕС.

Източник на Reuters твърди, че въпреки желанието за единство, едва ли ще има нова глобална акция на централните банки на страните от Г-7 за стабилизиране на пазарите.

Очаква се Г-7 да поиска по-крути решения и действия от ЕС и от срещата на върха на Съюза, която ще се проведе в края на този месец – 28-29 юни.

Водещи

Най-четени