ЕК: Не може данъкоплатците да плащат за банкови фалити 06.06 | 14:06

Комисията представи нова рамка за превенция на кризи при банките

От iNews.bg

Като част от своята политика за укрепване на европейската банкова система, Европейската комисия излезе днес, 6 юни, с нови предложения за управление на риска в банковия сектор.

Според европейския комисар по вътрешния пазар и услугите Мишел Барние с новите мерки се целят две неща – ЕС да се справи с конкретни трудности в страни от еврозоната в лицето на Испания и Гърция и да се поставят основните на система за надзор и ранно предупреждение в европейския финансов сектор.

Цел номер едно на мерките е да не се финансират закъсали банки с публични средства т.е. не данъкоплатците да плащат за грешките на банките.

На първо място в новите мерки стои превенцията и намаляването на риска от фалит. Ключов елемент тук е възможно най-ранната намеса в случай на опасност. За тази цел правомощията на регулаторните органи ще бъдат разширени.

На второ място влиза създаването на подходящи инструменти за координация между националните банкови регулаторни органи в еврозоната и ЕС и Европейската банкова администрация (EBA).

На трето място стои създаването на инструменти за решение на случаи, в които дадена банка вече не е платежоспособна и е изправена пред фалит. За такива случаи ще има механизми за подпомагане на банката с външни средства, включително отписване на дълг на закъсалата банка.

На последно място от ЕК искат създаването на специален фонд с достатъчно средства, които да гарантира задълженията на изпадналата в затруднение банка. Тези средства обаче ще се дават само и единствено, за да се поддържа съответната банка "на системи" т.е. да се поддържат основни нейни функции, а не за да бъде изцяло спасена. 

Мишел Барние подчерта изрично, че в половината от банките в ЕС 50% от дяловете се държат от чужди държави. Тази интернационалност предполага и паневропейска система за превенция на кризи, уточни той.

Водещи

Най-четени