Затегнали сме здраво коланите 27.03 | 11:51

През миналата година домакинствата са се лишили от покупки за 1,6 млрд. лева

От Ралица Стоянова

През миналата година домакинствата са се лишили от 1,6 млрд. лева потребление заради "затягане на колана", намалели доходи, загуба на работни места и въздържане от потребителски покупки заради песимистични очаквания.

Това посочва икономистът Красен Йотов в статия за в. "24 часа".

И в началото на тази година домакинствата продължават да се въздържат от големи покупки, които биха се оказали в тежест на семейния бюджет.

Паралелно с това намаляват и потребителските кредити, които често се използват за финансирането на по-големи покупки като например техника, мебели, подобрения за дома. 

През януари 2013 г. вътрешната търговия на дребно се сви с 2% спрямо началото на 2012 г. През януари търговците с битова техника, мебели и други стоки за бита са отчели  свиване на оборота с 15% годишно.

Дългът на домакинствата към банките намалява с 1%, или със 188 млн. лева за 12 месеца.

През последната година домакинствата са станали малко по-внимателни при управлението на семейния бюджет, като са ограничили разходите, а оттам и необходимостта да вземат пари на заем за попълване на краткосрочните дупки в бюджета.

През месец февруари влоговете на българите в банки са скочили с 490 млн. лева, или с 3,8 млрд. лева за последните 12 месеца.

Водещи

Най-четени