Искат съкращаване на 900 души от ВМЗ-Сопот 17.01 | 11:26

Това е предложило ръководството на завода в оздравителния план

От Диана Цветкова

Оздравителният план за ВМЗ-Сопот предвижда съкращаване на 900 работници от оръжейния завод.

Това стана ясно от думите на председателя на КНСБ в завода Иванка Иванова. Тя коментира пред БТА, че синдикатите имат много въпроси към плана, който им е бил предложен късно снощи.

"На този етап не сме поемали никакви ангажименти към него", категорична бе Иванова. Днес представителите на синдикатите ще разгледат икономическата информация за състоянието на ВМЗ-Сопот и в най-бърз порядък ще поставят въпросите си.

Иванова изтъкна, че в предложеното от ръководството оптимизиране на разходите не са посочени някакви разчети, нито откъде и как ще се постигне това. Относно съкращаването на персонал пък не е посочено откъде ще се започне.

В същото време стачката на работниците от ВМЗ-Сопот продължава. И днес работниците са

пред завода с надеждата, че предстоящите промени няма да бъдат твърде болезнени за тях.

Работниците ще бъдат споменати специално в благодарствената молитва, която се отслужва в църквата "Св. Св. Петър и Павел" в Сопот за здраве и благоденствие на жителите на града.

Изготвянето на оздравителния план за комбината трябва да бъде направено с общите усилия на ръководството и синдикатите. Именно от програмата им ще зависи кога ще започнат съкращенията и колко точно служители ще напуснат.

Със сигурност обаче съкращенията са неизбежни, след като и премиерът Борисов, и икономическият и социален министър, коментираха, че това е единственият начин заводът да бъде "вдигнат" на крака.

Вчера (16 януари) ВМЗ-Сопот бе изваден от забранителния списък за приватизация, а ако започне процедура по приватизацията му, може да се поиска отстрочка от 4 месеца на процедурата по обявяването на завода в несъстоятелност.

Такова делото бе заведено от кредитор на завода и ще се гледа в Пловдив на 21 януари. По непотвърдена информация искът срещу ВМЗ-Сопот е за малко над 2 млн. лева.

Водещи

Най-четени