Тотю Младенов: Оздравяването на една компания включва и съкращения 16.01 | 08:35

От днес започва работа по оздравителна програма за ВМЗ – Сопот

От Кремена Бедерева

Оздравяването на една компания включва и съкращения. В цял свят е така. Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по bTV.

От днес започва работа по оздравителна програма за ВМЗ – Сопот. Три варианта за излизане от ситуацията след провалената приватизация на ВМЗ - Сопот бяха предложени на вчерашната среща, свикана от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

На срещата в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма присъстваха министър Тотю Младенов и други заинтересовани страни. Министър Добрев посочи, че оздравителният план във ВМЗ - Сопот трябва да се случи възможно най-скоро.

Социалният министър обяви, че ще организира днес среща в Пловдив, където бизнесът да посочи от какви работни места има нужда и от оперативните програми да се осигурят. Напълно възможно е човек за човек да намираме работа - и така за всички 800 работници от завода, уточни Младенов.

Трябва да срещнем квалификацията на хората, които са във ВМЗ-Сопот и работата, която искат, но и нуждите на бизнеса.

Но той бе категоричен, че заводът може да се спаси единствено с оздравяване, за да може после като се продаде, новият собственик да го развива - това е правилната политика, категоричен бе социалният министър.

В Сопот от своя страна безработицата е една от най-ниската - 7%, именно заради ВМЗ-Сопот, обяви Младенов. Според него трябва да бъдем по-мобилни - много са важни програмите, които финансираме, като тези, които плащат пътя до работното място.

Запитан дали е учуден от ниските заплати в завода - около 300 лв., социалният министър каза, че са различни - от 300 до 400 лв. На въпрос дали знае колко българи получават под минималната работна заплата - 310 лева, той обяви, че малко под 20% получават тези пари.

Социалният министър обяви, че през последните няколко години хората, които са работели без трудов договор значително са намаляли. Но самите работници, синдикатите, работодателите трябва да съдействат на държавата в процеса на изчистване на даването на пари "под масата".

Тотю Младенов призова безработните да са по-активни в търсенето на работа.

Най-четени