Местният газ е с 35% по-евтин от вносния 16.11 | 12:30

До няколко години 20% от вътрешното потребление ще се задоволява с местен газ

От Ралица Стоянова

Местният газ е с 35% по-евтин от вносния. Това е казал министърът на икономиката Делян Добрев пред министрите на заседанието в сряда при обсъждането на концесията на "Дайрект Петролеум България” за добив на природен газ и кондензат, от находище "Койнаре”, участъци "Борован”, "Враняк”, Девенци” и "Садовец".

"Дадените концесии за нефт и газ са много малко на брой, особено тези, които добиват значителни количества за българското потребление. Тази концесия е по право, приключило е проучването, има геоложко и търговско откритие, доказани запаси", казва министърът.

Той обявява как с днешното решение се дава концесия на компанията "Дайрект Петролеум България”, като добивът ще започе през втората половина на следващата година. Добрев прогнозита, че в следващите години добивът на "Дайрект Петролеум България” от тези находища ще е сравним с добива на "Мелроуз” като се очаква след 2020 година той да стане доста по-голям.

Ако в момента задоволяваме вътрешното потребление с 10% местен газ от "Мелроуз”, след като заработи тази концесия, вече 20 и над 20% от вътрешното потребление ще се задоволява с местен газ. Това е много важно, защото местният добив е значително по-евтин от каквато и да е цена на вносната алтернатива, изтъква Добрев.

Вчера (15 ноември) подписахме новия договор за цената на руския газ, която ще бъде с 20% по-ниска от догодина.

 

Водещи

Най-четени