Петролът отново нагоре заради Либия и Бахрейн 18.03 | 10:14

Блокирането на въздушното пространство над Либия поднови поскъпването

От Нели Минчева

Цената на петрола рязко тръгна нагоре след взетото решение от Съвета за сигурност на ООН за блокиране на въздушното пространство над Либия.

Допълнително напрежение внесе обявяването на извънредно положение в Бахрейн.

В електронната неприсъствена сесия на борсата в Ню Йорк лекият суров петрол поскъпна с 2,24 долара до 103,66 долара за барел, предава Блумбърг.

В азиатската сесия контрактите се търгуваха за 103,14 долара за барел. В четвъртък "черното злато" поскъпна с 3,44 долара за барел и затвори на ниво от 101,42 долара за барел.

В Лондон сортът Брент скочи с 1,47 долара до 116,37 долара за барел.

Опасенията, че бедствието в Япония ще намали рязко търсенето на петролни продукти в страната заради отслабването на третата по големина световна икономика вече се оказват неоснователни.

Според анализатори, цитирани от MarketWatch, възстановителните дейности там текат с пълна сила и нуждите от петрол започват отново да нарастват.

"Не очакваме значително понижение в търсенето на нефт в страната след бедствието и, в зависимост от значимостта на повредите на инфраструктурата, виждаме потенциал за годишен ръст на петролното търсене в предстоящата година", се казва в коментар на експерт от японската инвестиционна банка Nomura.

Водещи

Най-четени