Поскъпването на храните в ЕС изпреварва ръста на инфлацията 27.04 | 12:19

България обаче засега се отклонява от общата тенденция

От Миглена Иванова

Ръстът на цените на храните вече изпреварва цялостния ръст на потребителските цени в Европейския съюз, сочат данните от анализ за движението на цените на земеделски стоки и храни в ЕС, разпространен от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Според анализа през месец февруари 2011 г. спрямо януари 2011 г. ръстът на цените на храните е 0,6% при месечна инфлация от 0,4% за същия месец, а на годишна база е отчетено поскъпване на храните в ЕС средно с 3,2% при годишна инфлация в размер на 2,8 на сто. И на месечна, и на годишна база най-сериозен ръст отчитат цените на плодовете и зеленчуците, хлябът и изделията от зърно, маслото, захарта.

И през февруари цените на основни земеделски стоки и храни продължават да вървят нагоре. В сравнение с януари меката пшеница е поскъпнала с 6 на сто, твърдата – с 8 процента, царевицата – с 4%, маслото – с 5%, телешкото месо – с процент, свинското – с 6%, пилешкото – с 5 процента. Надолу са паднали само цените на сиренето (само с процент), а цените на ечемика са запазили нивото си от януари.

Доста по-стряскащи обаче са повишенията на цените на годишна база. При меката пшеница е отчетено поскъпване повече от два пъти, а при твърдата – с 82%. През февруари 2011 г. спрямо февруари 2010 г. царевицата е поскъпнала с 69%, ечемикът – с 96%, маслото – с 31%, сиренето – със 17%, пилешкото месо – с 18%, телешкото – със 7%, свинското – с 6%.

Ето и движението на цените на основните земеделски стоки и храни за България:

През февруари 2011 г. на месечна база меката пшеница у нас е поскъпнала с 13%, царевицата – с 12%, ечемикът – с 10%, телешкото – с 5%, пилешкото – с 3%. Свинското месо е поевтиняло с 4%. Не са посочени данни за движението на цените на сиренето и маслото. На годишна база меката пшеница се е оскъпила със 113 на сто, царевицата – с 62 процента, ечемикът – с 90%, телешкото месо – с 95%, пилешкото – с 19%. Цените на свинското месо са паднали с 2 процента, като отново не са посочени данни за движението на цените на маслото и сиренето.

Според данните от анализа, ръстът на цените на храните у нас на месечна база през февруари е бил 0,3% при месечна инфлация за същия месец в размер на 1,2%. Годишният ръст на цените на храните у нас пък е бил 4,6% при отчетен годишен ръст на потребителските цени от 5,2%. Т. е. - България поне засега се отклонява от общата за ЕС тенденция ръстът на цените на храните да изпреварва ръста на потребителските цени.

Водещи