Храните остават скъпи поне до 2012 година, прогнозира ООН 08.06 | 17:53

Производството на зърнени храни едва ще покрие потреблението

От iNews.bg

Като се основава на намаляващите запаси и малката продукция на някои зърнени храни, от ООН направиха прогноза, че цените на храните ще останат високи до края на тази година, а и през 2012 година.

 

Оценките в доклада са изготвени от Международната агенция за прехрана и селско стопанство (FAO) към ООН.

Данните на агенцията обаче показват лек спад на цените на хранителните продукти през май, въпреки рекордните стойности, достигнати в началото на тази година. Тогава храните докоснаха ценовите си равнища от 2007-2008 година.

Основната причина за общото намаление на индекса, изготвен от FAO, са цените на захарта и зърнените храни. В същото време обаче се покачват цените на месото и млечните продукти.

Прогнозите на FAO са, че през тази година ще има ръст на реколтата от зърнени храни – до 2.3 милиарда тона. Това означава ръст от 3.5% спрямо миналата година, но с 1% по-малко от нивото през 2009 година.

Житната реколта ще бъде с 3.2% повече спрямо миналата година, сочат още оценките на агенцията. Това е особено важно след спада през 2010 година, дължащ се основно на сушата в Русия.

Реколтата действително ще бъде по-висока, но от FAO очакват и по-голямо търсене на зърнени храни през 2011 година и производството едва ще покрие потреблението, се казва в доклада на организацията.

Водещи

Най-четени