САЩ вдига с 2,1 трилиона долара тавана на публичния си дълг 01.08 | 08:21

Съгласуваният пакет от мерки ще позволи на правителството да изпълнява финансовите си задължения до края на 2012 година

От Кремена Бедерева

Споразумението, постигнато между лидерите на демократите и републиканците в двете камари на Конгреса на САЩ, предвижда увеличаване с 2,1 трилиона долара на сегашния таван на държавния дълг от 14,3 трилиона долара, съобщи Франс прес, като се позовава на пожелал анонимност американски представител.

Съгласуваният пакет от мерки ще позволи на правителството да изпълнява финансовите си задължения до края на 2012 г.

Предвиденото поетапно съкращаване на бюджетните разходи на обща стойност 2,5 трилиона долара включва намаляване на разходите за отбрана с 350 милиарда долара за 10 години, е посочил същият източник.

Споразумението, за което съобщи лично президентът Барак Обама на брифинг в Белия дом, предвижда да бъдат съкратени бюджетните разходи с 1 трилион долара през следващите 10 години, допълва БТА, както и създаване на специална комисия от републиканци и демократи, която да предложи и други бюджетни съкращения от още 1,5 трилиона долара.

Председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър съобщи, че комисията ще трябва да представи предложенията си до 23 ноември, а гласуването в двете камари на Конгреса да стане до 23 декември.

Пазарите реагираха на новината за постигнатото споразумение. В Токио стойността на долара се покачи спрямо йената. В САЩ основните борсови показатели се повишиха.

Барак Обама посочи в изявлението си, че в резултат на постигнатото споразумение финансирането на вътрешни програми ще спадне на най-ниското си равнище от времето на президента Дуайт Айзенхауер, но все пак ще позволи създаване на работни места и инвестиране в области като образованието и научните изследвания.

Обама каза също, че въпреки възраженията на някои републиканци най-богатите американци и най-големите корпорации трябва да бъдат помолени да дадат своя принос за регулирането на дефицита, като се откажат от някои данъчни привилегии.

Президентът призна, че споразумението не е идеално, но най-важното е, че позволява да се избегне фалит и гарантира, че страната няма да изпадне в подобна криза в следващите шест, осем или дванадесет месеца.

Водещи

Най-четени