Камарата на представителите одобри вдигането на държавния дълг 02.08 | 09:15

Законопроектът беше приет с 269 гласа "за" срещу 161 "против" и днес ще бъде подложен на гласуване в Сената

От Андриян Георгиев

Камарата на представителите на САЩ одобри късно снощи законопроект за вдигане на тавана на държавния дълг и съкращаване на държавните разходи.

Текстът беше приет с 269 гласа "за" срещу 161 "против" и днес ще бъде подложен на гласуване в Сената, след което ще бъде изпратен за подпис на президента.

Демократите се разделиха по равно при гласуването на законопроекта – 95 гласуваха "за", а 95 бяха "против", докато 174 републиканци гласуваха за мерките, а 66 бяха "против".  

Днес изтича крайният срок, в който Конгресът трябва да предприеме действия, за да се избегне опасността САЩ да обявят неплатежоспособност. 

Дебатите в Камарата на представителите продължиха час и половина и бяха твърде напрегнати.

Мнозина конгресмени демократи изтъкваха необходимостта за повишаване на данъците за богатите слоеве от населението и за големите корпорации. 

Законопроектът вдига тавана на дълга с до 2,4 трлн. долара – от 14.3 трлн. долара, като за 10 години трябва да бъдат спестени 2,1 трлн. долара.

След месеци на ожесточени борби между републиканците и демократите, докарали нещата до безизходица, лидерите на републиканците и демократите застанаха зад законопроекта в понеделник, като председателят на Камарата на представителите Джон Бьонер се е обадил на президента Обама в нощта преди гласуването, утвърждавайки с него постигнатото споразумение, пише БиБиСи.    

Законопроектът предвижда вдигане на тавана на държавния дълг на три етапа, за да се даде възможност на САЩ да получават заеми и да изплащат дължимите суми до 2013 г.

През първия етап таванът на дълга ще се вдигне с 400 млрд. долара, през втория - с 500 млрд. по искане на правителството.

Третият, в размер на 1,2 до 1,5 трлн. долара, ще стане възможен при постигане на допълнителни съкращения на държавните разходи, които препоръчва специално създадена комисия в Конгреса с участието на представители на двете партии.

Става дума за двуетапно съкращаване на държавните  разходи с почти 1 трлн. долара. 

Очаква се гласуването в Сената да започне в 19:00 ч. (българско време), обяви лидерът на демократическото мнозинство в горната камара на Конгреса Хари Рийд, цитиран от Ройтерс.

Водещи

Най-четени