Сенатът на САЩ прие плана за повишаване на тавана на държавния дълг 02.08 | 20:54

Камарата на представителите вече одобри мерките и се очаква президентът Обама да подпише закона

От Кремена Бедерева

Сенатът на Конгреса на САЩ прие плана за съкращаване на бюджетните разходи и повишаване на тавана на държавния дълг на САЩ, чрез което се предотвратява опасността от неплатежоспособност, предаде Ройтерс.

Камарата на представителите вече одобри мерките и се очаква президентът Барак Обама бързо да подпише закона, след като гласуването в Сената приключи.

Горната камара на Конгреса прие плана със 74 гласа "за" и 26 гласа "против", след като вчера Камарата на представителите даде одобрението си с 269 гласа "за" и 161 "против".

Законопроектът предвижда вдигане на тавана на държавния дълг с между 2,1 трилиона долара и 2,4 трилиона долара на три етапа, за да се даде възможност на САЩ да получават заеми и да изплащат дължимите суми до 2013 година.

През първия етап таванът на дълга ще се вдигне с 400 милиарда долара, през втория - с 500 милиарда по искане на правителството, допълва БТА. Третото повишение на лимита, в размер на 1,2 до 1,5 трилиона долара, ще стане възможно при постигане на допълнителни съкращения на държавните разходи, препоръчани от специално създадена комисия на Конгреса с участието на представители на двете партии.

Планира се бюджетните разходи да бъдат съкратени с над 2 трилиона долара за период от 10 години.

Водещи

Най-четени