Сделки за 185 млн. евро на старта на Техническия панаир в Пловдив 26.09 | 16:41

Българска фирма ще строи къщи-акумулатори в Русия

От Андриян Георгиев

Три контракта на обща стойност 185 млн. евро подписа българска фирма, веднага след откриването на 67-ия Международен технически панаир в Пловдив, съобщават от пресслужбата на панаира.

Селище от закрит тип, което си произвежда всичко и създава пълна заетост на гражданите, е първият проект, по който "МКМ продукт" ще работи с Руската енергийна агенция.

Той е на стойност 100 млн. евро и предвижда изграждане на къщи-акумулатори, системи на биогаз за производство на електричество и пара, инсталации за рециклиране на отпадъци, оранжерии, животновъдни ферми и предприятия за преработка на дървесина.

Къщата-акумулатор помага да се намали с 10% потреблението на енергия в сравнение със стандартните къщи, а цената е около 4 пъти по-ниска от подобни модели в Западна Европа, поясни Михаил Михов, президент на групата компании "МКМ продукт".

Строителство на жилища и на завод за преработка на отпадъци са включени в договора с Чувашката република, който е за 25 млн. евро. Българската фирма подписа и предварителен договор за строителство по своята технология за сумата от 60 млн. евро.

Тя получи награда за енергоефективност, екологичност и икономичност, тъй като нейната къща акумулатор зае първо място в Русия по тези показатели.

Експонати на 1482 компании – 877 директни изложители и 605 представени фирми от 44 държави, може да се видят в 13 палати и откритите площи в панаирния комплекс в Пловдив.

Изложението през тази година се провежда под мотото "Нов живот. Нови технологии".

"Неслучайно избрахме мотото "Нов живот. Нови технологии". Новите технологии наистина помагат да извлечем от природата повече ресурси, без да я увреждаме. На "Есен 2011" ще видим напредъка на зеления бизнес в експозициите на водещи компании. Тук ще проличи раздвижването и в стопанските кръгове, и във финансовите среди. Надяваме се това да е решаващата крачка за излизане от кризата", каза в своето приветствие към участниците Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив.

Палатите ще бъдат отворени всеки ден от 9 до 18 часа, а в събота – до 14 часа.

На откриването на 67-ия Международен технически панаир в Пловдив присъства още и министър-председателят Бойко Борисов, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, както и Сергей Владимирович Иванец, зам.-министър на образованието и науката на Руската федерация и председател на руската делегация в Пловдив.

Водещи

Най-четени