Седем големи компании изразиха подкрепа за закона за отпадъците 23.06 | 13:27

15 млн. лева са загубите от кражби на съоръжения на компаниите през миналата година

От Деляна Петкова

Ръководствата на седем големи компании, сред които и държавните Национална компания "Железопътен транспорт", НЕК и "Електроенергиен системен оператор" ЕАД, изразиха в отворено писмо своята подкрепа за Закона за управление на отпадъците.

"Законодателните инициативи на парламента и действията на държавната администрация за въвеждане на ясни и коректни правила, които съществено ограничават възможността крадени инфраструктурни елементи да бъдат продавани в лицензирани за целта пунктове, ни дават възможност да се стремим към постигането на европейски стандарти при осигуряване на предоставяните от нас услуги", заявяват компаниите.

Писмото е изпратено до премиера Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, министъра на финансите Симеон Дянков, министъра на околната среда и водите Нона Караджова и до председателя на парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм Мартин Димитров. Документът е подписан още и от електроразпределителните дружества у нас – E.ON, ЕВН и ЧЕЗ, както и от Vivacom.

Всяка една от компаниите изпитва проблеми с посегателства над изграждани инфраструктура и съоръжения. Това е изключително сериозен проблем, който пряко ощетява нашите клиенти и уронва престижа на компаниите, посочват те.

Само през миналата година кражбите от съоръжения на компаниите достигат общо 15 млн. лева.

Припомняме ви, че законодателните промени предизвикаха сериозни протести от страна на търговците. Според тях законопроектът ще доведе до монопол от страна на около 400 компании.

Промените предвиждат дейностите с отпадъци от черни и цветни метали да се извършват само на площадки на територии, определени с общи производствени планове за производствени дейности. Има идеи и за забрана на физически лица да продават метали.

Водещи

Най-четени