Общините подкрепят новия Закон за управлението на отпадъци 30.06 | 11:05

Проблем за местните власти обаче може да се окаже финансирането

От Елена Коцева

Общините ще подкрепят идеята на екоминистерството за внасяне на ред в управлението на отпадъците и новите регламенти за събиране на черни и цветни метали.

Правителството прие законопроекта на редовното си заседание вчера, което означава, че предстои да бъде внесен в Народното събрание за обсъждане и гласуване.

Изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова обясни, цитирана от БНР, че най-голямото притеснение на местните власти по новия документ е свързано с финансовите последици.

Общините одобряват предложението площадките за отпадъчните черни и цветни метали да се изнесат извън населените места. Проблем за местните власти обаче може да се окаже финансирането на изграждането на нови площадки за събиране от отпадъците или извозването до сертифицирани такива.

По данни на Криминална полиция кражбите на черни и цветни метали са се увеличили за една година с над 30 на сто.

Повече са кражбите от електропреносната система на страната, от далекосъобщителната мрежа, от подвижния железопътен състав, пътната инфраструктура, т.е. от важни стратегически обекти, които посегателства често пъти засягат и икономиката на страната, водят до прекъсване на комуникации или на електричеството в населени места. Такива престъпления понякога приключват и с фатален край за извършителите им, като има редица нещастни случаи.

iNews припомня, че законопроектът беше подкрепен от няколко от големите компании в България, но на протест срещу промените излязоха от Асоцията по рециклиране и от Гражданска инициатива на търговците на отпадъци от черни и цветни метали, които организираха и протестен митинг и заплашиха да отнесат въпроса до ЕК.

Водещи

Най-четени