Тръгва делото за несъстоятелност на ВМЗ-Сопот 21.01 | 09:51

То е по иск на "Механичен завод – Девин", на когото оръжейницата дължи пари

От Диана Цветкова

В Пловдивския окръжен съд трябва да се проведе първото заседание по делото за обявяване в несъстоятелност на ВМЗ-Сопот.

Процедурата е по иск, подаден от "Механичен завод – Девин", като по непотвърдена информация претенцията е за малко над 2 милиона лева.

Очаква се делото да започне в 14,00 часа, като ще се гледа при закрити врата.

На този фон синдикатите и ръководството на завода се опитват да постигнат компромис и да изготвят оздравителен план за закъсалото дружество.

Миналата седмица стана ясно, че според предложената от ръководството на ВМЗ програма трябва да бъдат съкратени около 900 души. Синдикатите обаче скочиха, че предложеното не е никакъв оздравителен план, а единствено се искат съкращения.

Към моемнта е ясно, че при евентуално орязване на персонал, общините Сопот и Карлово могат да осигурят работа за 500 души от оръжейницата.

Какви точно и кога ще започнат съкращенията трябва да стане ясно именно от оздравителната програма. Със сигурност обаче съкращенията са неизбежни.

В средата на миналата седмица ВМЗ-Сопот бе изваден от забранителния списък за приватизация, като ако започне такава процедура, може да се поиска отстрочка от 4 месеца на процедурата по обявяването на завода в несъстоятелност.

Водещи

Най-четени