Финансовото министерство няма право да спира субсидията за БДЖ? 03.08 | 20:23

Кризисен щаб ще спасява ж.п. дружеството

От Ралица Стоянова

Създават Кризисен щаб, който да се заеме с решаване на проблемите в БДЖ през следващата седмица. В него ще участват министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, заместник-министри и ръководството на БДЖ, съобщи изпълнителният директор на дружеството Йордан Недев пред БТА.

Според Недев от Министерството на финансите нямат законово право да спрат субсидията за БДЖ, защото така нарушават Закона за бюджета. В него изрично е записано, че подобни финансирания не могат да бъдат прихващани и спирани. 

Недев заяви, че не е успял вече да разговаря с министър Симеон Дянков до момента.

Няма клауза в договора, според която финансовият министър Симеон Дянков да спре субсидията за железниците. Това потвърди и бившият министър на транспорта, а в момента депутат от БСП Петър Мутафчиев. пред БНР. Според него"Пътнически превози" нарочно се поставя в тежка ситуация и се бута към ликвидация.

Белгийска и румънска фирми са поискали признаване на лицензите им за пътнически превози в България. Това съобщи междувременно за програма "Хоризонт" председателят на Асоциацията на железопътните превозвачи и интермодалните оператори Симеон Ананиев. Ако получат разрешение от Министерството на транспорта, компаниите ще могат да оперират в страната заедно с БДЖ.

Симеон Ананиев посочи, че всеки един оператор, лицензиран в страна от Европейския съюз, може да поиска признаване на лиценза у нас и България е длъжна да го признае. В момента експерти подготвят документите на двете фирми за подаване в Министерството на транспорта и железопътната агенция за признаване на лиценза в България.

Водещи

Най-четени