Финландски инвеститори с интерес към "Белене" 07.04 | 16:56

Във Финландия има 2 централи по руска технология

От Елена Коцева

Финландски инвеститори проявяват интерес към проекта АЕЦ "Белене". Това каза посланикът на страната у нас Таря Лайтиайнен. 

Във Финландия има 5 действащи атомни централи, две от които са построени с руска технология. Затова и финландските специалисти имат натрупан значителен опит точно с работата на руските технологии.
"Те функционират перфектно и се модернизират", бе категорична г-жа Лайтиайнен, цитирана от БТА.

По тази причина финландските инвеститори проявяват интерес към проекта АЕЦ-Белене, специално за функционирането на този тип реактори.

По думите й енергийният въпрос днес е един от най-важните в Европа, а действията на
Европейската комисия са именно в посока сигурност и безопасно функциониране на атомните централи.

Дипломатът бе на визита в Плевен днес по покана на кмета НайденЗеленогорски. На работна среща бяха разгледани възможностите финландският бизнес да инвестира в региона. 

Зеленогорски връчи на г-жа Лайтиайнен почетния знак на Плевен.
По-късно днес двамата ще открият представителна изложба "Финландия през вековете" в художествената галерия "Илия Бешков".

В момента не се знае все още какво ще е бъдещето на проекта за атомна централа "Белене", след като вчера се разрази един от най-големите скандали в правителството на Бойко Борисов. Скандалът беше по повод на подписания меморандум с руската страна за изграждането и цената на АЕЦ "Белене".

Водещи

Най-четени