Уволниха директора на НЕК Красимир Първанов 05.04 | 18:19

ДАНС ще разследва подписаното днес споразумение между НЕК и "Атомстройекспорт"

От Елена Коцева

Директорът на НЕК Красимир Първанов е освободен от поста си заради нарушаване на правомощията. 

Това съобщи пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БТА. 

Той посочи, че при подписаното днес споразумение между НЕК и "Атомстройекспорт" за удължаване на срока на договора за АЕЦ "Белене" Първанов е нарушил правомощията си, като е подписал обвързваща клауза - до 30 юни 2011 г. да се подпише окончателно споразумение по проекта. 

Трайков каза, че ДАНС ще се заеме със случая защо Първанов е превишил правомощията си.

Красимир Първанов стана изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК) с решение на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг в началото на февруари месец 2010 година. Първанов замени на поста досегашния директор на НЕК Георги Миков. Красимир Първанов има близо 20 годишен стаж в областта на енергетиката. От 1990 година той работи в Електроразпределение Столично ЕАД. От октомври 2007 година е Директор Инвестиции, проучване и предоставяне на мрежи в "ЧЕЗ Разпределение България” ЕАД.

iNews припомня, че преди двата часа бе съобщено, че между двете страни по проекта - НЕК и "Атомстройекспорт" са подписани меморандум за разбирателство за изграждането на проекта и Допълнение "12" към договора за АЕЦ "Белене", с което се отлагат за три месеца всички дейности по строителството.

Със споразумението се отлага и производството на оборудване, което още не е стартирало.

От НЕК съобщиха, че основният акцент на работата през следващите три месеца ще бъде разглеждане на документация от водещи европейски ядрени специалисти по сеизмология и радиационна безопасност, за да бъдат уточнени допълнителни условия за безопасността на централата.

iNews припомня, че срокът за предоговаряне и продължаване на процедурата по проекта изтече на 31 март. От тогава до този момент се водиха интензивни преговори между страните.

 

Водещи

Най-четени