Русия настоява на цената и сигурността на "Белене" 20.04 | 19:36

Другата седмица се очаква да продължат преговорите между "Атомстройекспорт" и НЕК

От Елена Коцева

Следващата сряда България и Русия сядат отново на масата за преговори по договора за АЕЦ "Белене”. Това съобщи пред журналисти в Москва вицепрезидентът на "Атомстройекспорт” Генадий Тепкян.

Той каза, че е оптимист и въпреки кратките срокове двете страни ще се разберат и ще прарафират до първи юни окончателния договор за строежа на реакторите.

По думите на Тепкян единственото, което спира преговорите, е цената на Белене, а вината, по думите му, не е в руската страна, а в НЕК, която продължава да не посочва каква сума България е готова да плати., съобщава БиТиВи.      

"Атомстройекспорт” настоява за 6 милиарда и 300 милиона евро.

Според Тепкян руската компания няма какво повече да ни предложи по отношение на безопасността, защото реакторите в Белене щели да бъдат най-безопасните в света.

По повод написаното от "Комерсант" (че на френската компания "Арева" й трябват 18 месеца за анализ, а ако на 1 юли нямаме договор с руснаците за АЕЦ "Белене", ще трябва да плащаме неустойка), премиерът Бойко Борисов припомни позицията си за централата и дългата история на проекта.

По думите му ако се налага да се чака, ще се чака, тъй като това не е договор, който може да бъде подписан набързо.

iNews припомня, че в момента все още не е напълно ясно какво ще е бъдещето на проекта за атомна централа "Белене".

Миналата седмица се разрази един от най-големите скандали в правителството на Бойко Борисов. Скандалът беше по повод на подписания меморандум с руската страна за изграждането и цената на АЕЦ "Белене".

След като бе подписан меморандумът от НЕКсъобщиха, че основният акцент на работата през следващите три месеца ще бъде разглеждане на документация от водещи европейски ядрени специалисти по сеизмология и радиационна безопасност, за да бъдат уточнени допълнителни условия за безопасността на централата.

От "Росатом” увериха няколко пъти, че АЕЦ-ът в Белене ще бъде снабден с такива системи за сигурност, които ще са способни да издържат на екстремни ситуации без нужда от външно електрозахранване или човешко участие.

Преди това изпълнителният директор в "Росатом” Кирил Комаров заяви, че системите за безопасност са около 40% от цената на атомните електроцентрали.

Освен екологични притеснения, основните противоречия между българската и руската страна се основават на цената, която иска "Росатом".

Националната електрическа компания (НЕК) обяви вече, че ще настоява всички дейности и стойности по проекта АЕЦ "Белене" да бъдат изчислени по Евростат 27 и по българския инфлационен индекс.

Водещи

Най-четени