Ще забранят частичното саниране на апартаменти 16.10 | 13:20

Няколко дни в София ще разясняват програмата за саниране на жилища

От Ивелина Георгиева

Ще дойде време да забраним частичното саниране на отделни апартаменти. Това съобщи регионалният министър Лиляна Павлова по време на пресконференция, на която бе обявено, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) официално стартира информационна кампания в София по проект "Енергийно обновяване на българските градове”.

Кампанията ще започне от утре (17 октомври) и ще продължи до събота (20 октомври). Експерти на министерството ще информират софиянци на 17 октомври пред билетния център на НДК от 15 до 19 часа, на 18 октомври до входа на метростанция "Сердика”, о пред ЦУМ по същото време, на 19 октомври в ж.к. "Младост” до магазин "Билла” (пак от 15 до 19 часа) и на 20 октомври отново пред билетния център на НДК от 12 до 16 часа.

Към момента са проведени 65 информационни дни в 22 града на страната, посочи Павлова. Подадените заявления са 111 и на 3500 са направените консултации с домоуправители и живущи. Активността на подадените заявления е най-голяма в София  - 28 заявления и в Смолян - 10, добави тя.

От всички 111 подадени заявления вече са одобрени 8 сгради в София и 3 в Хасково. Има отхвърлени четири проекта - един в Габрово, един в Плевен и два в София, защото не отговарят на минималните изисквания за допустимост.

За три години с над 50 млн. лева ще подобри не само сградния фонд на около 200 блока, но ще се даде възможност и на малкия бизнес да участва пряко в техния ремонт, обясни Павлова. Друг важен ефект от програмата е, че значително ще намалеят сметките за отопление с между 40% и 60%.

За всяка одобрена сграда собствениците ще получат финансова помощ до 50% от стойността на бюджета от ОП "Регионално развитие”. Ще бъдат покрити изцяло разходите за обследване, за установяване на техническите характеристики на сградата, включително изготвяне на технически паспорт, както и разходите по проектните мениджъри. На собствениците ще бъдат предоставени нисколихвени кредити и банкови гаранции.

Основните критерии, на които трябва да отговаря сградата, е да е многофамилна и да е предназначена за постоянно обитаване, като най-малко 60% от разгънатата застроена площ се заема от жилища. В сградата трябва да има шест или повече апартамента, разположени на три или повече етажа. Тя трябва да е проектирана преди 26 април 1999 г.

В София има над 3600 панелни сгради и в тях се помещават над 200 хил. жилища, посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя призова хората да са по-активни и да участват по проекта. Над 40 училища и детски гради вече са изцяло енергийно обновени.


Водещи