Борисов: Оставяме БСП да си махнат думичката 17.10 | 11:10

Коментарът на премиера е за провеждането на референдума за АЕЦ "Белене"

От Ивелина Георгиева

Ние заставаме твърдо зад провеждането на референдум за АЕЦ "Белене" и оставяме БСП да махнат думичките. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на редовното заседание на Министерски съвет.

Той нареди на вътрешния министър Цветан Цветанов "да отиде в парламентарната група в парламента и да им каже относно позицията на ГЕРБ за референдума".

"Цветан Цветанов ще отиде на парламентарната група на парламента да им каже относно АЕЦ "Белене" за референдума. Ние заставаме твърдо за провеждането на референдум и оставяме БСП да си махнат думичката, която прави текстът противоконституционен, да го формулират като изграждане на нова ядрена централа.

За всички българи е ясно, че става въпрос за "Белене", така че не е нужно да се говори - и атомна не може да бъде, трябва да е ядрена, защото е така по смисъла на закона.

Така сме готови, в тази посока да действаме. Затова като приключим тук, Цветанов ще отиде до парламентарната група да им каже какво е нашето решение".

Преди няколко дни премиерът отново обяви, че "подкрепя референдума, с какъвто текст дадат от БСП". В петък (12 октомври) се проведоха консултации при президента относно формулировката на въпроса за референдума.

Тогава СДС се отказаха да участват, а лидерът на ПП "Атака" Волен Сидеров предложи референдумът за АЕЦ "Белене" да бъде финансират с пари от субсидията на управляващата партия ГЕРБ.

Президентът Росен Плевнелиев пък не изключи възможността да сезира Конституционния съд за законността на референдума за АЕЦ "Белене”. След проведените консултации с политическите партии бяха изказани няколко позиции относно законността на референдума.

Една част от хората твърдят, че трябва да се прецезира въпросът за референдума, който БСП предложи: Искате ли да се развива ядрената енергетика в България чрез строителството на АЕЦ "Белене", други смятат, че въпросът е коректно зададен.

Водещи

Най-четени