60 млн. лева глоби отнесли общините по европроекти 15.01 | 14:33

150 млн. лева остават неразплатени от общинските бюджети

От Владислав Рашков

Близо 60 млн. лева глоби са наложени на общините от 2010 г. досега по европроекти за нарушения по обществени поръчки, изпълнение, качество, устойчивост на проектите или неизползване по предназначение.

Това съобщи директорът на Националното сдружение на общините в България Гинка Чавдарова, цитирана от БТА. Други 150 млн. лева са останали неразплатени от бюджетите на общините.

По думите ѝ глоби се налагат и по проекти, които вече са изпълнени, а едно и също поведение се тълкува по различен начин от различните одитни органи.

"Ако е минала проверка на органа на Министерството на финансите от инспекцията за одит на Европейския съюз и не е установила нарушения, следващата проверка от страна на Сметната палата установява нарушение и се налага санкция", даде пример тя.

По думите на Чавдарова бюджетната задлъжнялост на общините към бизнеса значително намалява. Към края на 2012 г. се очаква общият размер на просрочванията да е около 150 млн.лева, докато през предходната година те са били на стойност 230 млн. лева. Задълженията са основно за храна, електроенергия – главно за улично осветление, като задълженията към строителни фирми са с малък дял.

Гинка Чавдарова посочи, че през 2012 г. двойно повече проекти се изпълняват от общините, съответно двойно повече са и разходите, а просрочванията към бизнеса се запазват на едно и също равнище. Според нея през 2013 г. ще сме във фазата на най-голямото изпълнение на европроектите.

"Тази година ще е жътвата на изпълнени проекти и вероятно ще е и жътвата на санкции", прогнозира тя.

През октомври 2013 г. ще бъдат обявени победителите за Етиката за иновации и добро управление на местно ниво. Наградата е за срок от две години и се дава на общините, които отговарят на 12 принципа на Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа, в максимална степен привличат 
граждани при вземане на важни управленски решения и хората са удовлетворени от предоставянето на публичните услуги

Вече е приета нова методика за преодоляване на субективизма при оценката на кандидатстващите общини. Освен самооценка на общините, такава ще се дава и от двама независими външни експерти. Ще се взима предвид и оценката на гражданите.

Водещи

Най-четени